Oppimistehtävä 3 Ruuanlaitto

Ruuanlaitto on sellainen taito, mikä pitäisi kuulua jokaisen täysi-ikäisen ihmisen perusvarustukseen. Jokaisenhan pitää syödä eikä ole terveellistä tai taloudellisesti järkevää ostaa valmisruokaa aina kun tulee nälkä. On paljon halvempaa ostaa ruoka-aineet kokkaukseen kun ostaa valmis ateria, ja kun teet omat ruokasi olet itse päättämässä mitä pataan tai pannuun heität ja niin päätät myös miltä lopputulos tulee maistumaan.

Ainakin niin se pitäisi mennä, mutta aina asiat eivät mene niin kuin oli tarkoitus. Virheitä sattuu ja joskus ei saa niitä tuloksia joita haki. Joskus pihvi on niin jäykkää, että sen leikkaamiseen tarvitsisi sirkkelin ja perunamuusi on vetelää. Mutta se on ihan okei. Kaikki tekee joskus virheitä ihan sama mitä tekisi ja ruuanlaitossa niin kuin kaikessa muussakin, virheistä oppii. Ja jos ajan puute on estävä tekijä kannattaa tutkia aterioita jotka saa tehtyä helposti ja nopeasti. Esimerkiksi kinkkukiusauksen tekemisessä ei mene edes tuntia, ja vain kymmenes ajasta on ruuanlaittoa, loput vain uunin odottamista.

Jotkut saattavat sanoa etteivät he osaa tehdä ruokaa, mutta se on täysi vale, tiedostamaton tai ei. Kaikki osaavat tehdä hyvää ruokaa, varsinkin kaikilla työkaluilla joita meillä on nykyään saatavilla. Perin pohjimmiltaan ruuan laitto on vain ohjeiden seuraamista missä ei itse tarvitse ajatella soveltaa mitään, täytyy vain edetä osasta A osaan B. Kokeneemmat kokit saattavat vain silmäistä ohjeita ja soveltaa itse prosessin maustamisesta ja aineksista paistamisaikaan, mutta suurin osa tavallisista arkikokeista etsivät jostain ohjeen ja seuraavat sitä yksityiskohtaisesti alusta loppuun hyvin lopputuloksin. Eikä kannata olla kovin itsekriittinen ruuanlaitossa, jos laitat juurekset pataan ennen paprikaa, tai laitat desin jauhoja liikaa ei kannata ajatella että ruoka on pilalla, luultavasti et edes huomaa eroa valmiissa tuotoksessa tai voit korjata virheen lisäämällä suhteellinen määrä muita aineksia.

Totta kai tämä ei tarkoita, että kuka tahansa voi ryhtyä seuraavaksi Gordon Ramseyksi tai ammattikokiksi ihan noin vaan, mutta jokainen kykenee tekemään tavallista hyvän makuista ruokaa kuten karjalanpaistia tai lasagnea kunhan vain ottaa rauhallisesti ja muistaa katsoa kelloa välillä. Niin kuin Martat.fi sivulla "Ollaan liemessä" tekstissä sanotaan: "Hyvän ruuan ei tarvitse olla monimutkaista."

Helppoja ohjeita ruuanlaittoon löytää netistä valtavia määriä monilta eri nettisivuilta joista voi etsiä itselle mieluisia ja omalle taitotasolle sopivia reseptejä. Äsken mainittu Martat.fi on tarjonnut minulle paljon hyviä reseptejä.



https://www.martat.fi/marttailu/blogitarinoita/pohjois-karjalan-martat-kotona/ollaan-liemessa/

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fdepositphotos.com%2Fphoto%2Fhappy-handsome-man-cooking-in-kitchen-at-home-75241999.html&psig=AOvVaw0ZHSN_Cev_PtDSFLPyM5KR&ust=1748019233508000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBcQjhxqFwoTCKCmyajFt40DFQAAAAAdAAAAABAr

https://c8.alamy.com/comp/2EAPE42/chicken-wings-soup-is-cooked-in-steel-stewpot-2EAPE42.jpg

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oppimistehtävä 1 Sosiaalisen median käyttö

Oppimistehtävä 4 Sosiaalisen median hyödyntämissuunnitelma

Oppimistehtävä 2 Digitaalinen identiteetti